20 Mart 2024

İklim Krizi ve Yapay Zekâ Dünya Ekonomik Forumu’na damgasını vurdu

İsviçre’nin Davos kasabasında, “Güvenin Yeniden İnşası” temasıyla gerçekleştirilen 54. Dünya Ekonomik Forumu’nda enerji dönüşümü, yapay zekâ, çeşitli ülkelerde gerçekleştirilecek seçimler, olası salgın hastalıklar ve siber saldırılar gibi önemli başlıklar tartışıldı. Zirve kapsamında düzenlenen “İklim Değişikliğine Uyum için Yeni Uygulamalar” başlıklı oturumda konuşan Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu ise Koç Topluluğu’nun iklim değişikliğine uyum sürecindeki önceliklerini ve bu alanda geliştirdikleri teknolojilerin faydalarını anlattı.
 
Siyaset ve iş alanında dünyanın en etkili liderlerinin katıldığı Dünya Ekonomik Forumu’nun (World Economic Forum, WEF) bu yılki zirvesi, “Güvenin Yeniden İnşası (Rebuilding Trust)” ana temasıyla gerçekleştirildi. 120 ülkeden 2 bin 800’ü aşkın iş insanı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katıldığı zirvede, 300’den fazla oturum düzenlendi. Zirvede, “Bölünmüş Bir Dünyada Güvenlik ve İş Birliği Sağlamak”, “Yeni Bir Dönem için Büyüme ve İstihdam Yaratmak”, “Ekonomi ve Toplum İçin Bir Güç Olarak Yapay Zekâ ve İklim” ve “Doğa ve Enerji İçin Uzun Vadeli Bir Strateji” olmak üzere dört ana başlık üzerine yoğunlaşıldı.
Zirvede, ön plana çıkan başlıklardan biri olan üretken yapay zekânın sağlık, tarım ve iklim değişikliği gibi alanlarda çözümler sunabileceği ancak gelişmelerin dikkatli bir şekilde ele alınması gerektiği ve bu alanda gelişim sağlandıkça yatırımların artabileceği belirtildi. Konuyla ilgili konuşan BM Genel Sekreteri António Guterres, yapay zekâ teknolojisinin sürdürülebilir kalkınma için muazzam bir potansiyel sunduğunu fakat yaratabileceği “ciddi istenmeyen sonuçlara” karşı da harekete geçilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Dünya Ekonomik Forumu 2024 Zirvesi’nde konuşan IMF Başkan Yardımcısı Gita Gopinath ise yapay zekânın küresel işgücüne etkisi üzerine yayınlanan IMF Raporu’na atıfta bulunarak, “Herkes bunun dönüşümsel bir süreç olduğunu, çok şey vadettiğini ama aynı zamanda riskleri de beraberinde getirdiğini kabul ediyor. Küresel işgücünün yüzde 40’ının yapay zekâya maruz kaldığını gösteren bir çalışmamız var. Bunun bir kısmı fayda sağlayacak, üretkenliklerini artıracak, bu kısım yüzde 40’ın yaklaşık yarısı. Diğer yarısı zor zamanlar geçirecek, daha düşük ücretler, yerinden edilme gibi” dedi.

IMF’nin yayınladığı ‘İş’in Geleceği’ Raporu’na göre dünyadaki mevcut istihdamın yüzde 40’nın yapay zekâ uygulamalarından etkileneceği ve gelişmiş ülkelerde bu oranın yüzde 60’a kadar çıkacağı belirtiliyor.
Zirve kapsamında düzenlenen bir etkinlikte konuşan Chat GPT’nin yaratıcısı OpenAI’nin CEO’su Sam Altman ise insanların beklediğinden çok daha fazla güç tüketecek olan gelecekteki yapay zekâ için bir enerji atılımının gerekli olduğunu söyledi. Daha iklim dostu enerji kaynaklarının, özellikle de nükleer füzyon veya daha ucuz güneş enerjisi ve depolamanın, yapay zekâ için ileriye giden yol olduğunu kaydeden Altman, “Bu bizi füzyona daha fazla yatırım yapma konusunda motive ediyor” ifadesini kullandı. Altman, dünyanın nükleer füzyonu bir enerji kaynağı olarak da benimsemesini dilediğini belirtti.

Yapay zekâ ile ilgili endişelere de değinen Altman, “Dünyayı hepimizin düşündüğünden çok daha az değiştirecek ve işleri hepimizin düşündüğünden çok daha az değiştirecek. Yine de bizim de tedirginliklerimiz var, ancak bunun üstesinden gelebileceğimize inanıyoruz. Süreçte çok sıkı bir geri bildirim alınıp ve buna bağlı düzeltmeler ile adım adım ilerleyerek, güvenlik gereksinimlerini karşılayarak muazzam değer sunan bu sistemleri inşa etmemiz gerekiyor” dedi.
 
İklim Kriziyle Mücadele ve Enerjinin Güvenliği İçin Acil Eylemlere İhtiyaç Var

Zirvenin önemli ana başlıklardan bir diğeri olan çevresel riskler ve enerji geçişi konuları ise “İklim, Doğa ve Enerji İçin Uzun Vadeli Strateji” başlığı altında ele alındı. İklim kriziyle mücadele etmek ve enerji güvenliğini sağlamak için hızlı ve kararlı liderlik ile acil eylemlere ihtiyaç olduğu vurgulandı. Bu doğrultuda kapsayıcı, net sıfır ve doğa dostu uzun vadeli bir geleceğin nasıl sağlanabileceği tartışıldı.



Zirve kapsamında düzenlenen “İklim Değişikliğine Uyum için Yeni Uygulamalar (New Apps for Climate Adaptation)” başlıklı oturumda konuşan Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Koç Topluluğu’nun iklim değişikliğine uyum sürecindeki önceliklerini ve bu alanda geliştirdikleri teknolojilerin faydalarını katılımcılarla paylaştı. Dijital dönüşümün, Koç Topluluğu’ndaki kültürel dönüşüm yolculuğunun yapı taşlarından biri olduğunu hatırlatan Çakıroğlu, 2050 yılında karbon nötr olma hedeflerine vurgu yaparak, dijital ve yeşil dönüşümün bu hedefe giden yolda önemli bir ivme kazandırdığını söyledi ve “Bu kapsamda suyun verimli kullanımına yönelik teknolojiler geliştiriyor ve tüm değer zincirimizde iklim değişikliğine uyum için gerekli adımların atılmasına öncülük ediyoruz” diye konuştu.

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) kapanış konuşmasını yapan WEF Başkanı Borge Brende, zirve kapsamında dünyadaki birçok farklı sorununa değinildiğini söyledi ve “Belirsiz ve zorlu bir dönemde net olan tek şey şu; daha dayanıklı, sürdürülebilir ve eşitlikçi bir geleceği şekillendirebiliriz. Bunu yapmanın tek yolu ise birlikte hareket etmektir” dedi.